Cand trebuie sa apelezi la un notar?

Cand trebuie sa apelezi la un notar?

Cu totii avem nevoie macar o data in viata de ajutorul unui notar. Fie ca vrem sa cumparam o casa, sa donam un bun sau avem nevoie de autentificarea valabilitatii unor documente va trebui sa trecem pragul unui birou notarial.

Prima obligatie pe care o are un notar atunci cand i se solicita un serviciu este sa verifice ca actele pe care le instrumenteaza sa nu cuprinda clauze contrare legii si bunelor moravuri, sa ceara si sa dea lamuriri partilor asupra continutului acestor acte spre a se convinge ca le-au inteles sensul si le-au acceptat efectele, in scopul prevenirii litigiilor ulterioare.

Acte notariale

Anumite documente sunt obligate prin lege sa fie executate notarial, caz in care un notar public trebuie sa redacteze documentul care este semnat in prezenta respectivului notar.

Aceste documente sunt cunoscute sub numele de acte notariale si includ, printre altele, contracte ante si postnuptiale, acte de servitute, acte de cedare a uzufructului, de inchirieri si acte de donatie.

Aceste documente sunt pastrate de notarul public care trebuie sa detina un protocol si un registru al tuturor documentelor redactate si atestate.

Cele mai citite articole

Apostila si autentificare

Pe langa redactarea documentelor, un notar public are in plus rolul de legalizare a documentelor care necesita apostilarea, atestarea si autentificarea. Este vorba despre documentele destinate utilizarii in tari straine.

Aceasta legalizare a documentelor presupune ca documentele oficiale (publice) care urmeaza sa fie utilizate la nivel international sa fie certificate fie cu Apostila (unde tarile sunt parti ale Conventiei de la Haga) fie cu un certificat de autentificare (unde tarile nu sunt parte ale Conventiei de la Haga).

Documentele pe care un notar public le poate legaliza

Trebuie sa apelati la un notar public pentru a legaliza o serie de documente, cum ar fi:

  • Certificate de casatorie
  • Certificate de nastere
  • Certificate de deces
  • Certificate de statut unic
  • Certificate de divort
  • Certificate eliberate de Politie
  • Procuri
  • Copii de identitate sau pasapoarte
  • Acte de studii

Consultatii juridice

Notarii publici pot oferi la cerere consultatii juridice in materie notariala, altele decat cele referitoare la continutul actelor pe care le indeplinesc. Totodata, acestia pot participa, in calitate de specialisti desemnati de parti la pregatirea si intocmirea unor acte juridice cu caracter notarial. Aceste acte pot fi doar verificate de notar dupa ce au fost intocmite initial de un avocat.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum poti sa te imbraci iarna la birou ca sa arati cat mai bine?

Articolul Urmator

Momentul in care poti incepe sa cauti un loc pentru evenimente corporate