Sanatatea si securitatea in munca (SSM) sunt principalele 2 elemente carora angajatorii ar trebui sa le acorde intotdeauna o atentie deosebita, mai ales atunci cand au in subordine oameni care desfasoara activitati fizice sau psihice. Intrucat respectarea normelor aflate in vigoare trebuie verificata de catre specialisti, au aparut posturile de coordonator SSM. Ce fac acestia zi de zi, care este rolul lor si ce anume verifica? Toate acestea pot fi descoperite in randurile ce urmeaza.
Coordonarea aplicarii normelor generale
Pentru inceput, expertii SSM se ocupa de coordonarea aplicarii tuturor principiilor generale create in jurul prevenirii si securitatii din diferite domenii. Mai exact, specialistii verifica etapele lucrarilor, daca este vorba despre constructii, conditiile in care isi desfasoara activitatea muncitorii si daca acestia respecta toate reglementarilor aflate in vigoare in Romania in ceea ce priveste securitatea.
Verificarea modului in care se desfasoara activitatile independente
O alta responsabilitate a coordonatorilor SSM este aceea de a verifica modul in care antreprenorii isi desfasoara activitatile independente. De exemplu, executia proiectelor poate insemna realizarea simultana sau succesiva a mai multi pasi meniti sa conduca la obtinerea rezultatelor dorite. Specialistii SSM se ocupa in aceste cazuri de supravegherea tuturor activitatilor si de impiedicarea aparitie tuturor posibilelor contradictii, incompatibilitatii sau interferente ce pot surveni pe parcurs, insa fara a duce atingere vreuneia dintre obligatiile de coordonare ale contractorilor.
Cooperare intre angajati si angajatori, mediate de un coordonator SSM
Cele mai citite articole
Pe langa cele mentionate anterior, coordonatorii SSM au obligatia de a ajuta la organizarea cooperarii intre angajati si angajatori. Mai mult, ei trebuie sa se asigure ca isi pun amprenta asupra reducerii riscurilor de pe santiere sau din alte spatii de lucru si trebuie sa informeze cat mai bine lucratorii de conditiile pe care le merita.
Masuri potrivite pentru stabilirea accesului pe santier
Printre atributiile specialistilor se numara si capacitatea de a asigura accesul pe santiere numai pentru persoanele abilitate, care sunt inclusiv echipate corespunzator. Mai mult, coordonatorii au obligatia de a se asigura ca toate autovehiculele si autoutilitarele care ajung pe santier sunt conforme, iar constructorii au dreptul de a le utiliza pentru finalizarea proiectelor.
Depistarea interferentelor care pot afecta derularea proiectelor
In functie de locul in care se afla spatiile de lucru, nu este exclus ca la un moment sa apara interferente care sa afecteze bunul mers la activitatilor. Coordonatorii SSM au obligatia de a tine evidenta tuturor acestor situatii si sa le inregistreze, pentru a putea cauta cele mai bune solutii, pe care sa le transmita contractorilor.
Persoanele care sunt interesate de acest domeniu si care doresc sa faca o schimbare de cariera, nu trebuie decat sa urmeze cursuri in domeniu, iar ulterior sa incepa activitatea. Ideal este ca toti coordonatorii SSM sa fie pasionati de activitatea pe care o desfasoara si sa fie mereu la curent cu reglementarile aflate in vigoare in Romania, pentru a le putea aplica.