Ce este laptele praf pentru bebelusi si de ce a fost inventat?

Formula pentru sugari, formula pentru bebelusi sau lapte pentru bebelusi, lapte pentru sugari, lapte fals sau pur si simplu lapte praf, este un aliment fabricat, conceput si comercializat pentru hranirea bebelusilor si sugarilor sub 12 luni, de obicei pregatit pentru hranire cu biberonul sau cu ajutorul unei cani. 

Acest aliment se prezinta fie sub forma de pulbere (care va fi amestecata cu apa) sau lichid (cu sau fara nevoia de apa suplimentara). Formula pentru sugari este un aliment recomandat pentru sugari, datorita simularii laptelui uman.

Ce spun producatorii despre laptele praf?

Producatorii afirma ca formula compozitiei pentru sugari este conceputa pentru a imita aproximativ  laptele matern uman la aproximativ una pana la trei luni dupa nastere; cu toate acestea, exista diferente semnificative in continutul de nutrienti al acestor produse. 

Cele mai frecvent utilizate formule pentru sugari contin zer purificat de vaca si cazeina ca sursa de proteine, un amestec de uleiuri vegetale ca sursa de grasimi, lactoza ca sursa de carbohidrati , un amestec de vitamine si minerale si alte ingrediente in functie de producator. 

Cele mai citite articole

In plus, exista formule pentru sugari care folosesc alternative din plante ca sursa de proteine ​​in locul laptelui de vaca  si formule care utilizeaza proteine ​​hidrolizate in aminoacizi, pentru sugarii care sunt alergici la alte proteine.

Un raport din 2001 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a constatat ca formula pentru sugari preparata in conformitate cu standardele aplicabile Codex Alimentarius este un aliment complementar sigur si un inlocuitor adecvat pentru laptele matern.

 In 2003, OMS si UNICEF au publicat Strategia lor globala pentru hranirea sugarilor si a copiilor mici, care reafirma ca „produsele alimentare procesate pentru copii mici ar trebui, atunci cand sunt vandute sau distribuite in alt mod, sa indeplineasca standardele aplicabile recomandate de Comisia Codex Alimentarius” si, de asemenea, a avertizat ca „lipsa alaptarii – si mai ales lipsa alaptarii exclusive in prima jumatate de an de viata – este un factor de risc importanti pentru morbiditatea si mortalitatea infantila”.

In special, utilizarea formulelor pentru sugari in tarile mai putin dezvoltate din punct de vedere economic este legata de rezultate mai slabe asupra sanatatii din cauza prevalentei conditiilor de preparare insalubre, inclusiv lipsa de apa curata si lipsa echipamentului de dezinfectare. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Curiozitati despre barcile pneumatice

Articolul Urmator

Haine de blana in diferite stiluri pentru noul sezon