Centrale fotovoltaice proprii, un obiectiv ambițios marca Iustin Paraschiv și Carmistin

Iustin Paraschiv, deținătorul grupului de firme Carmistin, ce activează în domeniul agroindustrial, instalează peste 10.500 de panouri fotovoltaice în locațiile de producție cu scopul declarat de a diminua cheltuielile actuale cu energia electrică și a contribui la reducerea noxelor atmosferice rezultate din procesele de producție.

Iustin Paraschiv și Carmistin a început o colaborare fructuoasă cu Simtel Team

Axell Green Energy, companie ce este inclusă în Grupul Carmistin și Simtel Team au încheiat în 2022 un parteneriat ambițios de instalarea de panouri fotovoltaice pentru 18 unități ale holdingului agroindustrial autohton ale căror baze au fost puse în urmă cu peste două decenii de către vizionarul antreprenor Iustin Paraschiv.

Aceste capacități Carmistin vor avea o putere instalată de 4,5 MWp și doar în primul an de funcționare totalul energiei produse va fi de circa 5.400.000 KWh, ceea ce le va permite ca să se diminueze noxele de dioxid de carbon eliminate în atmosferă cu aproape 3.300 tone pe an, o cantitate cu adevărat impresionantă.

Simtel Team, conform CEO-ului Iulian Nedea, deține toate resursele necesare pentru a ajuta companiilor care doresc să facă  tranziția la energie verde prin instalarea de centrale electrice fotovoltaice, iar colaborarea cu Iustin Paraschiv și Carmistin se va dovedi în mod cert una extrem de inspirată în anii ce vor urma.

Autonomia energetică, un obiectiv major aflat în atenția lui Iustin Paraschiv și a grupului de companii pe care îl conduce

Una dintre opțiunile de optimizare a consumului de energie electrică și termică este categoric în perioada actuală utilizarea mai eficientă a resurselor energetice. Acest lucru poate fi realizat, printre altele, prin propria generare și utilizare a energiei necesare în activitățile economice desfășurate. 

Mai mult decât atât, realitățile pieței agroindustriale autohtone sunt de așa natură încât introducerea unor unități de putere autonome devine uneori singura opțiune pentru o companie, indiferent de gradul de dezvoltare al acesteia, de a rezolva problema furnizării resurselor energetice fără întreruperi și la un preț adecvat. 

Posibilitatea de conectare tehnologică la sursele autonome de căldură și electricitate, precum și alimentarea stabilă și neîntreruptă a complexului de producție cu resurse energetice este una dintre cele mai importante condiții pentru dezvoltarea cu succes a unei firme agroindustriale.

Costul energiei electrice crește mai repede decât ne așteptam vreodată, după cum am văzut în ultimul an, iar prețul certificatelor de emisii va crește de asemenea. Tocmai din acest motiv, instalarea propriei surse de energie electrice reprezintă o soluție interesantă și bună de a fi implementată cât mai curând posibil, dacă firmele își permit acest efort investițional. 

Viitorul va aduce mari schimbări în domeniul energiei electrice

Deocamdată, clasicul panou fotovoltaic convențional așa cum îl cunoaștem astăzi va avea o reprezentare mai mare, datorită prețului mai mic de achiziție. 

Ulterior, mai ales dacă vorbim de energia solară utilizată în domeniul agricol, rolul principal va fi jucat probabil de panoul fotovoltaic bifacial, care, după cum sugerează și numele, produce energie electrică din ambele părți, adică și din lumina reflectată înapoi de la sol. 

Aproape jumătate din toată energia electrică utilizată în sectorul agroindustrial este folosită pentru iluminat și iradiere. Corpurile de iluminat sunt utilizate pentru iluminatul general și local al clădirilor și structurilor industriale, spațiilor pentru ținerea animalelor și păsărilor de curte, adăposturi, spațiilor auxiliare, parcări și locuri pentru repararea utilajelor agricole etc.

Instalațiile de iradiere sunt folosite în funcție de scopuri specifice, precum ar fi: creșterea productivității animalelor și păsărilor de curte, uscarea și dezinfestarea cerealelor etc.

O cantitate semnificativă de energie electrică este consumată prin procesele termice la fermele de animale (porcine, bovine), fermele de păsări, unde electricitatea este utilizată pentru a pregăti apă caldă, producerea de abur, tratarea termică a furajelor, procesarea echipamentelor și ustensilelor, crearea unui microclimat plăcut.

Domenii complet noi pentru utilizarea energiei electrice în agricultură sunt date de realizări ale progresului științific și tehnologic precum robotica și electronica agricolă, care conțin diverse acționări electrice, dispozitive electrice, circuite electrice de control și reglare. Acestea au domenii uriașe de aplicare. Iar cei care vor avea autonomie energetică folosind resurse regenerabile, așa cum dorește Iustin Paraschiv și companiile pe care le are în portofoliu, vor ieși victorioși în competiția acerbă ce există în sectorul agroindustrial.

Articolul Anterior

Cum sa-ti arati aprecierea fata de angajati, clienti sau colaboratori? Cele mai inspirate idei de cadouri corporate in functie de ocazie

Articolul Urmator

Cum să începi mobilarea noii tale locuințe?