Corp strain in ochi: Cum sa actionezi rapid si eficient

Praf, nisip, gene, insecte, rumegus, fragmente de metal sau sticla – toate acestea reprezinta doar cateva exemple de corpuri straine care pot ajunge in ochii tai si care, daca nu sunt indepartate prompt si in mod corespunzator, poate cauza zgarieturi pe cornee (abraziuni corneene), infectii sau, in cazuri severe, poate duce la pierderea vederii. Este important sa actionezi rapid si eficient pentru a minimiza riscul de complicatii, iar in acest articol iti vom spune ce trebuie sa faci in astfel de situatii. 

Masuri de prim ajutor 

Atunci cand suspectezi ai un corp strain in ochi, este foarte important sa eviti sa-ti freci ochii. Daca este vorba de ceva mic, cum ar fi un fir de nisip sau o geana, este posibil sa reusesti sa-l indepartezi acasa. Incearca sa clipesti rapid de cateva ori pentru a stimula secretia lacrimala – uneori, acest lucru este suficient pentru a indeparta particulele straine mici. 

In cazul in care acest lucru nu este suficient, spala-te bine pe maini cu apa calda si sapun, aseaza-te in fata unei oglinzi, langa o sursa buna de lumina, si examineaza cu atentie ochiul pentru a incerca sa identifici sursa problemei. Poti incerca sa tragi usor de pleoapa inferioara sau de cea superioara pentru a putea examina mai bine ochiul sau poti ruga o alta persoana sa te ajute.

Odata de ai gasit corpul strain, specialistii de la Academia Americana de Oftalmologie recomanda sa incerci sa il indepartezi folosind apa sau solutie salina – lasa lichidul sa curga usor peste ochi in timp ce tii pleoapele deschise. Poti repeta procedeul de mai multe ori.

Cele mai citite articole

Daca aceste metode nu dau rezultate, exista si alte tehnici de indepartare a corpurilor straine din ochi. Una dintre ele presupune sa tragi pleoapa superioara peste cea inferioara, astfel incat corpul strain sa poata fi inlaturat. Mai poti incerca sa iti scufunzi fata intr-un recipient cu apa curata si sa clipesti de mai multe ori. Daca porti lentile de contact, scoate-le inainte de a incerca sa indepartezi impuritatile din ochi – uneori, acestea pot ajunge sub lentila. In niciun caz nu folosi pensete sau alte obiecte ascutite pentru a indeparta corpurile straine din ochi.

Cand sa soliciti ajutor de specialitate

Daca este vorba de un obiect de dimensiuni mai mari ori ascutit sau daca masurile de prim ajutor descrise mai sus nu au efect, cere cat mai repede posibil ajutor de specialitate. Fa acest lucru si daca senzatia de corp strain in ochi persista chiar si dupa indepartarea acestuia ori daca experimentezi probleme cu vederea sau daca apar alte simptome ingrijoratoare. De exemplu, durerea persistenta sau inrosirea si umflarea ochiului pot fi indica faptul ca acel corp strain a provocat o leziune mai serioasa. Este important sa primesti un diagnostic adecvat si tratamentul necesar pentru a preveni complicatiile. Chiar si cele mai mici leziuni sau infectii oculare pot avea consecinte grave daca nu sunt tratate corespunzator.  

Chiar daca reusesti sa indepartezi acasa corpul strain, tot este indicat sa te programezi la un consult oftalmologic cat mai curand posibil, pentru a te asigura ca nu mai exista nicio impuritate in ochi si ca nu a aparut nicio problema ce ar putea necesita tratament medical. 

Daca suspectezi prezenta unui corp strain in ochi, trebuie sa procedezi cu atentie pentru a evita eventualele complicatii. Unele corpuri straine, cum sunt genele, de exemplu, pot fi indepartate cu usurinta acasa. Poate fi suficient sa clipesti rapid de cateva ori sau sa-ti clatesti ochiul cu apa curata sau solutie salina. Alteori insa, cand este vorba de obiecte de dimensiuni mai mari ori ascutite, nu le vei putea indeparta corect acasa si nici nu este indicat sa incerci sa faci acest lucru. In astfel de situatii, este esential sa soliciti ajutor de specialitate cat mai repede posibil.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

3 aspecte pe care să le verifici înainte de a cumpăra electrocasnice online sau din magazin

Articolul Urmator

Cum se ingrijeste un buchet de gerbere ca sa reziste cat mai mult timp