Generatorul de curent este util pentru lucrarile de exterior, evitarea penelor de curent, asigurarea curentului electric atunci cand locuinta nu este conectata la retea, dar si pentru securitatea sistemului electric. Mai mult, un generator de curent de la MatHaus poate fi folosit de pescari, de cei ce cutreiera tara-n lung si-n lat cu rulota, precum si cei ce au afaceri mobile. Prin urmare, generatorul electric este binevenit in orice gospodarie.
Inainte de a achizitiona un astfel de dispozitiv, este recomandat sa te documentezi cu privire la optiunile pe care le ai, la caracteristicile modelelor existente pe piata si la cum se utilizeaza un astfel de aparat. Iata 4 sfaturi de care este bine sa tii cont atunci cand esti in cautarea unui generator electric.
1. Alege in functie de scopul utilizarii
Inainte de toate, trebuie sa stii care este scopul pentru care vei folosi generatorul electric. Pe piata exista dispozitive pentru diferite industrii (sanatate, telecomunicatii, militar, data center, rezidential, constructii), insa si pentru uz in gospodarie sau calatorii. Luand in considerare modul in care vei folosi generatorul, vei stabili si urmatoarele aspecte.
2. Fii atent la puterea generatorului
In functie de necesitati, poti opta pentru generatoare de mici dimensiuni ori dispozitive de capacitate mare, destinate activitatilor industriale. Aceste aparate produc curent electric de doua feluri: monofazat sau trifazat. Generatoarele cu energie monofazata produc o tensiune de 230 de volti, iar tensiunea produsa de cele cu energie trifazata este de 230/400 de volti.
3. Locul in care vei amplasa generatorul
Cele mai citite articole
Poti amplasa generatorul electric atat in exterior, cat si in interior. Daca planuiesti sa-l folosesti in exterior, alege un model ce este conceput special pentru a sta inchis intr-o carcasa insonorizanta. Daca vei amplasa generatorul in interior, poti opta pentru realizarea lucrarilor de montare a unor fante ce faciliteaza evacuarea fumului si a aerului.
4. Alege in functie de tipul de motor termic
Generatoarele de curent pot functiona cu benzina sau motorina (diesel), fiecare tip de motor avand avantajele si dezavantajele sale.
In general, dispozitivele pe benzina sunt potrivite pentru proiecte si activitati nu foarte complexe, desfasurate la o scala mica. Aceste generatoare sunt performante, nu fac mult zgomot, au o putere mare de functionare, emit cantitati mici de fum si gaze toxice, au un pret mai scazut decat cele diesel, iar combustibilul necesar este usor de gasit si achizitionat. Dezavantajul lor este reprezentat de costul ridicat de intretinere.
Generatoarele pe motorina sunt potrivite de regula pentru activitatile si proiectele mai complexe, ce necesita o putere mare de functionare. Aceste aparate sunt foarte durabile, au un grad ridicat de eficienta, costurile de intretinere sunt reduse, combustibilul se gaseste si se achizitioneaza usor, motorul neconsumand foarte mult. Dezavantajul acestor modele este zgomotul puternic pe care il produc si cantitatea mare de emisii de fum si gaze toxice.
Gandeste-te la tipul de proiect pentru care ai nevoie de un generator, compara avantajele si dezavantajele si alege in functie de informatiile prezentate mai sus.