Decorarea perfectă stă și în capacitatea de a potrivi micile detalii. Deși ușile au, mai degrabă, rol utilitar, ele sunt adevărate piese de puzzle fără de care designul casei tale ar arăta nepotrivit. Ți-am pregătit câteva sfaturi utile care te vor ghida în căutarea celor mai potrivite uși interioare.
Alege stilul
Interioare sau exterioare, ușile nu adaugă doar intimitate și securitate încăperilor, ci aduc valoare estetică. Tocmai de aceea, alegerea ușii poate să-ți transforme casa într-una atrăgătoare, din punct de vedere vizual.
Din cauza multitudinii de stiluri și culori și a numeroaselor materiale din care sunt confecționate (metal, lemn, sticlă, MDF) e greu de ales acum ușa potrivită. Iată care sunt cele mai comune și cum poți să le integrezi în casa ta.
Uși batante cu toc ascuns
Dacă vrei o variantă modernă de a ascunde intrarea, dar și de a menține simetria și designul camerei, poți alege uși cu toc ascuns pentru casa ta. Ele sunt, cel mai adesea, produse la comandă și au toc de aluminiu care se finisează după montaj cu gips-carton sau se tencuiesc. Montajul foii de ușă se face după finalizarea pardoselii și vopsirea pereților.
Uși batante cu toc vizibil
Cel mai comune uși sunt cele simple, batante, cu toc vizibil. Acestea pot fi cumpărate atât pe comandă, dar, se găsesc într-o largă paletă și în modele standard. Ele sunt o soluție practică, fiind ușor de montat, inclusiv de persoane amatoare.
Uși franțuzești/duble
Cu dublă deschidere, ușile interioare de tip franțuzesc sunt confecționate, adesea, din lemn masiv sau lemn și sticlă. Ele se deschid larg către exterior și oferă o perspectivă largă asupra camerei alăturate sau a terasei, în funcție de locul unde hotărăști să le montezi. Varianta albă și cu geamuri este varianta cea mai sofisticată a acestui tip de uși.
Uși glisante
Ușile glisante sunt potrivite pentru camerele mici, pentru că economisesc spațiul și fac încăperea să pară mult mai aerisită. Ele sunt de două tipuri:
- uși glisante tipice – glisează doar într-o direcție;
- uși glisante tip hambar – de obicei, sunt două uși care glisează atât în stânga, cât și în dreapta.
Gândește-te la deschidere
După ce ai ales modelul, este timpul să te hotărăști la modul în care se deschide ușa (pentru uși batante și glisante).
Dacă la cele glisante este mai ușor să alegi, în partea unde camera este mai puțin aglomerată cu obiecte, la cele batante ai ca opțiuni dreapta sau stânga. Acest lucru va determina poziționarea balamalelor, a clanțelor și direcția deschiderii. Din punct de vedere al economisirii spațiului, poziționează ușa cu deschiderea spre perete și cu distanța dintre toc și peretele paralele cu ușa cât mai mică. Vei evita, astfel, potențialele accidente. Încearcă să nu montezi nicio ușă care să se deschidă spre locuri circulate cum ar fi un hol sau scară.
Alege materialul și culoarea
Materialul pe care îl alegi nu este important doar pentru designul încăperii ci și pentru modul în care ușa se va comporta în timp. Ușile metalice sunt excluse în interior, iar cele mai potrivite și mai rezistente sunt cele din lemn. Alternativele mai ușoare și mai ieftine sunt cele cu panouri din MDF, însă, ele nu se comportă excelent în spații cu umiditate ridicată, cum ar fi baia sau bucătăria.
Ușile despart încăperile casei, dar, sunt importante și pentru design și aspectul total al casei. Alege-le pe cele care se potrivesc bugetului și stilului tău.