Majoritatea gadgeturilor pe care le utilizăm în prezent, sunt dotate cu baterii litiu-ion, un avantaj fatastic față de toate variantele anterioare. Aceste baterii sunt mai mici, datorită densității mai mari de energie, iar noi ne putem bucura de aparate mai ușoare și mai elegante. Dezavantajul acei tehnologii, litiu – ion, este că bateriile se degradează în timp, iar durata lor de încărcare poate fi mai mică. Explicația este destul de simplă practic, de fiecare dată când bateria se descarcă și pierde energie, se micșorează și capacitatea ei totală de a se încărca.
Probabil că cel mai afectat device este smartphone-ul, de care avem nevoie în aproape fiecare clipă din viața noastră. Deși la început ne oferă o perioadă de autonomie chiar și de câteva zile, după doar câteva luni de utilizare, bateria începe să se degradeze, fiind incapabilă să păstreze aceeași cantitate de energie. Durata medie de viață a unei baterii este de 3-5 ani, iar asta include aproximativ 1.000 de cicluri de încărcare. Cu toate acestea, după o utilizare continuă de 3 ani, o baterie nu va fi niciodată la fel de eficientă ca în primele zile.
Concluzia este că bateriile litiu-ion îmbătrânesc și se deteriorează, fără posibilitatea de a putea fi reparate. Din acest motiv, este util să respectăm câteva reguli simple, care vor ajuta la conservarea bateriei telefonului, pentru o utilizare cât mai lungă, la putere maximă. Iată care sunt principalele recomandări pentru o încărcare corectă a telefonului tău mobil:
Utilizează mereu încărcătoare de calitate
Este recomandat să folosești întotdeauna încărcătorul original, iar dacă acestea nu mai este disponibil, să eviți variantele ieftine, care de obicei sunt contrafăcute. Poți alege în schimb din gama de încărcătoare de la Mobino, astfel încât bateria telefonul tău să fie protejată, iar durata de viață să fie prelungită la maxim.
Evită încărcărcare completă a bateriei
Există foarte multe mituri referitor la protejarea bateriei de la telefon. Unul dintre ele spune că periodic, bateria ar trebui descărcată complet și încărcată 100%, pentru a reseta ”memoria bateriei”. Ei bine, în cazul bateriilor cu litiu-ion, nimic nu este mai greșit. Această teorie este una învechită, care se aplica în cazul bateriilor cu plumb, dar care poate face mult rău bateriilor moderne. Realitatea este că, în cazul bateriilor litiu – ion, încărcarea parțială are un efect benefic asupra duratei de viață. Bateriile care funcționează cu ajutorul acestei tehnologii consumă în mod constant curent, iar atunci când sunt aproape goale, au nevoie de o tensiune mai mică. Pe măsură ce bateria se încarcă, tensiunea crește treptat, devenind constantă în jurul unei încărcări de aproximativ 70%.
Evita încărcarea rapidă
Cu siguranță, fast charge-ul ne ușurează foarte mult viețile, economisind mult timp și oferindu-ne rapid autonomie. Cu toate acestea, atunci când ne dorim maximizarea duratei de viață a bateriei, ar trebui să evităm pe cât putem încărcarea rapidă. În special în cazul telefoanelor mai vechi, această metodă poate deteriora prematur bateria. O metodă destul de facilă este încărcarea la laptop, care se face la o viteză mai mică și nu afectează în niciun fel bateria telefonului. Deoarece nu există nicio restricție privind numărul de încărcări zilnice, îți poți face un obicei din a-l conecta la laptop de fiecare dată când lucrezi, astfel încât să nu rămâi niciodată fără baterie la telefon. Cu toate acestea, încearcă să eviți să folosești telefonul atunci când se află la încărcat.
Din păcate, o baterie de smartphone uzată nu mai poate fi reparată, așa că singura variantă pe care o ai la dispoziție este să cumperi un telefon nou ori să înlocuiești bateria veche. Deoarece ambele soluții implică cheltuieli suplimentare, cel mai bine este să respecți sfaturile de mai sus, iar durata de viață a bateriei tale va fi prelungită.