Comportamentul de bun-platnic reprezintă o „bilă albă” în fața băncii, în momentul în care aplici pentru un împrumut. În caz contrar, condițiile de creditare se înăspresc, ba chiar te poți aștepta la un refuz de finanțare. În astfel de condiții, poți încerca să obții un credit urgent, criteriile de eligibilitate fiind mult mai permisive.
Una dintre condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinești pentru a primi un credit de la bancă se referă la existența unui comportament bun de plată. Cu alte cuvinte, contează să nu fi înregistrat întârzieri la rambursarea altor împrumuturi. Dacă, din păcate, te afli în situația delicată în care, din cauza unor dificultăți financiare, ai ajuns în evidențele Biroului de Credit, te poți aștepta la o serie de surprize neplăcute când vrei să obții un nou împrumut. Unele bănci îți vor refuza cererea, altele îți vor sugera să aduci un codebitor.
Cât timp apari pe „lista neagră” a Biroului de Credit
Dacă ai accesat în trecut un împrumut și ai înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor, banca te-a raportat la Biroul de Credit. Astfel, istoricul de rău-platnic rămâne în picioare o bună perioadă de timp, modificându-se în 4 ani de la achitarea restanțelor înregistrate sau de la ultima actualizare pe care o face banca în cazul tău, la Biroul de Credit.
Astfel, din cauza unei restanțe poți întâmpina, câțiva ani buni, dificultăți în ceea ce privește obținerea unui nou împrumut de la bancă. Totuși, dacă ai nevoie rapid de resurse financiare, poți lua în considerare un credit urgent, pe care instituțiile financiare nebancare (IFN) sunt dispuse să ți-l ofere fără a pune preț pe interogarea bazei de date a Biroului de Credit.
Câți bani poți obține
De obicei, un credit urgent poate reprezenta o soluție rentabilă când ai nevoie de o sumă mică, pe care o poți plăti cât mai repede. O simplă cercetare a ofertelor de finanțare disponibile pe piața nebancară arată că IFN-urile acordă, în cele mai multe cazuri, împrumuturi urgente de până la 2.000 sau 4.000 de lei. Mai apoi, după aprobarea creditului, vei avea la dispoziție câteva săptămâni pentru rambursarea banilor sau, în cazuri mai fericite, câteva luni.
Cele mai citite articole
De multe ori, creditele nebancare sunt privite cu reticență, din cauza costurilor considerate prea piperate. Într-adevăr, nivelul dobânzilor și al comisioanelor este mai mare decât în cazul împrumuturilor bancare, însă unele IFN-uri pregătesc, deseori, oferte pentru a atrage noi clienți. De exemplu, poți obține primul împrumut lipsit de dobândă, dar, dacă nu vei plăti la timp soldul datorat, îți vei asuma dobânzi penalizatoare ridicate și o valoare DAE (Dobânda Anuală Efectivă) chiar și de peste 7.500 puncte procentuale. Alte oferte vizează reducerea dobânzii în prima lună a contractului de credit sau a unor comisioane aferente împrumutului urgent.
Procedura de accesare a creditului urgent nu-ți va da bătăi de cap. Vei avea posibilitatea de a aplica online, folosind un formular dedicat pe care îl vei găsi pe site-ul IFN-ului, după care vei aștepta câteva ore să primești aprobarea. De asemenea, în majoritatea cazurilor, transferul banilor în contul tău bancar poate dura între 15 minute și 2 ore.
Ești eligibil?
Condițiile stabilite de IFN-uri sunt ușor de atins. Concret, poți aplica pentru obținerea unui credit urgent dacă ai trecut de vârsta majoratului, ai cetățenie română și veniturile tale sunt dovedibile. Accesarea împrumutului este posibilă și dacă, de exemplu, te afli în baza de date a Biroului de Credit cu un istoric negativ de plată ori dacă te-ai ales cu poprire asupra salariului.
Unele IFN-uri acceptă inclusiv clienți cu o vechime de 1 lună la actualul loc ce muncă sau cu venituri lunare de minimum 300 de lei.
Cum să compari eficient mai multe împrumuturi
Pentru a fi sigur că ai luat o decizie pe care nu o vei regreta mai târziu, este indicat să compari mai multe oferte de creditare. Fii atent la costurile pe care le presupune fiecare împrumut, de la comisioane până la dobânzi, fără a neglija nici valoarea DAE (Dobânda Anuală Efectivă), care ar trebui să fie cât mai mică.Poți avea acces rapid la toate informațiile financiare importante, cu ajutorul platformei de comparare Sortter, pe care o poți accesa gratuit, și care te ajută să descoperi creditul care îți oferă cele mai multe avantaje. Trebuie doar să introduci suma împrumutului și perioada în care dorești să-l rambursezi, iar Sortter îți va detalia o serie de oferte de credite, care întrunesc condițiile tale. Analizează părțile bune, dar și pe cele mai puțin plăcute ale fiecărei soluții de finanțare, compară-le cu atenție și astfel vei putea să alegi cel mai potrivit împrumut pentru tine. De asemenea, poți folosi gratuit și calculatorul de credite de pe platfoma Sortter, care-ți va indica rapid costul real al fiecărei soluții de finanțare.