Cum să-l încurajezi pe micuțul tău să fie creativ: 5 trucuri utile

Creativitatea este cunoscută drept capacitatea de a transpune în realitate idei noi și de a găsi soluții inedite la probleme aparent banale. Persoanele creative au un mod diferit de a percepe lumea, dar și de a se adapta la situații noi.

Există modalități prin care poți cultiva o gândire creativă la orice vârstă. Totuși, psihologii recomandă părinților să încurajeze și să dezvolte creativitatea copiilor lor cât mai devreme, prin activități în care ei să-și folosească des imaginația.

Iată cum poți să dezvolți această abilitate la copilul tău din rândurile de mai jos:

Prin intermediul jocului

Jocurile sunt cea mai simplă și naturală metodă prin care copiii își pot dezvolta imaginația și creativitatea. Felul în care cei mici învață să cunoască lumea, în primele etape de formare a lor, este în principal prin joacă; de aceea, e ușor să încurajezi această pornire firească a lor spre curiozitate și dezvoltare.

Alege din oferta de jocuri creative de la PiciuLand seturi de construit ori cu numere, colaje sau ateliere de cusut, origami sau alte jucării pe care piciul tău le poate confecționa. Cu siguranță, va descoperi singur metode unice de a obține anumite creații interesante! Distracția se va îmbina astfel armonios cu formarea unei minți creative și originale. 

Citește alături de el

Chiar și alături de părinți, creativitatea poate fi practicată în mod activ. Mai mult, lectura lângă unul dintre aceștia este recomandată, pentru a-l încuraja pe cel mic să descopere plăcerea cititului. Plus că în timp, piciul va iubi să citească singur.

Există numeroase trucuri pe care le poți utiliza ca părinte care citește o poveste alături de copilul său, pentru a-i încuraja acestuia latura creativă. Spre exemplu, propune-i să imite vocile personajelor sau să găsească un final diferit față de cel existent. Când este deja mai mare, puteți încerca să construiți împreună firul narativ al unei povești. Oricare dintre aceste acțiuni îi va stimula imaginația și capacitatea de a crea viziuni noi asupra unei situații date. 

Îndeamnă-l să socializeze

Importanța socializării de la vârste mici este esențială, deoarece pune bazele unor colaborări și comunicări viitoare de succes. Copiii care sunt obișnuiți să socializeze mai des sunt mai empatici și se adaptează mai ușor unor situații noi. 

Poți cultiva această abilitate și cu ajutorul jocurilor de rol. Acestea aduc juniorul în starea unor personaje sau situații pe care le imită, dar îl și ajută să se exprime. O astfel de soluție este să folosești jucăriile de tip marionetă, potrivite mai ales la vârste mici. Apoi, el poate fi medic, barista, tâmplar etc, meserii pe care le poate exersa prin intermediul jocurilor de socializare.

Încurajează-i o pasiune

Una din cele mai eficiente metode prin care poți contribui la dezvoltarea imaginației și creativității copilului tău, mai ales când a atins o anumită vârstă, este să îl lași să descopere o pasiune și să o urmeze.

În acest mod îl vei încuraja să dea frâu libertății sale de exprimare, deoarece el va investi resurse, timp și imaginație pentru a se dedica noii sale pasiuni. Fii alături de el și sprijină-l cu tot ce poți, chiar dacă este vorba despre o activitate care ție ți se pare mai puțin obișnuită.

Prin desen și pictură

Prin desen și pictură vei încuraja la fel de mult dezvoltarea laturii creative a piciului tău. Lasă-l să devină de pe acum următorul Gauguin de pe cutia cu pensule și vopsele colorate pe care o achiziționezi pentru el! 

Toate activitățile care solicită imaginația celor mici au și capacitatea de a limita ponderea acțiunilor pasive, cum sunt de exemplu privitul la TV, un factor ce inhibă creativitatea.

Folosește cât de des oricare dintre aceste metode și trucuri pentru a stimula creativitatea copilului tău. În acest fel, construiești drumul către un adult de succes, care va avea o gândire liberă și va fi original și autentic!

Articolul Anterior

Ce trebuie sa ia in considerare orice proprietar cand se muta intr-o locuinta noua

Articolul Urmator

Ce este lucrarea solului fara arat si care sunt utilajele agricole necesare?