Cura de detoxifiere. Cand este necesara si cum poate fi tinuta cu ajutorul sucurilor detox?

Viata de zi cu zi aduce cu ea o multime de toxine pentru si in organismul oamenilor, motiv pentru care o cura de detoxifiere este chiar recomandata a se tine, cel putin o data pe an. Desi organismul uman si-a dezvoltat capacitatea de a elimina toxinele destul de bine, in special prin intermediul ficatului, cantitate prea mare cu care este asaltat acesta de cele mai multe ori ar trebui sa ii determine pe oameni sa tina uneori si o dieta de detoxifiere. 

Desi este un subiect controversat, despre care exista pareri atat pro, dar si contra, mai ales ca majoritatea acestor cure consta in consumul de sucuri detox, o astfel de cura de detoxifiere nu poate face rau atat timp cat sunt respectate cateva reguli esentiale legate de aceasta cura, precum si nevoile organismului.

Pregatirea organismului pentru detoxifiere

In primul rand, este recomandat ca eliminarea categoriilor de alimente sa aiba loc treptat, astfel ca este necesar ca pregatirea organismului pentru detoxifiere sa inceapa cu cateva zile inainte. In aceste zile sunt eliminate progresiv din dieta alimente precum cafeina, zaharul, produsele procesate, lactatele. 

De asemenea, ar fi bine ca dimineata sa se inceapa cu doua pahare de apa calduta in care este adugata zeama de lamaie si ghimbir. Astfel, atat organismul, cat si psihicul, incepe sa „retina” acest obicei. In plus, seara ar trebui consumat un ceai din plante medicinale, neindulcit. 

In cazul persoanelor care nu au mai tinut niciodata o cura de detoxifiere, acestea ar trebui sa-si faca un set complet de analize inainte de a incepe aceasta cura. Ulterior, pot apela la serviciile unui nutritionist pentru a crea o cura special dedicata nevoilor personale.

Cand ar trebui tinuta o cura de detoxifiere? 

Recomandat este sa se tina o cura de detoxifiere de doua ori pe an, in perioadele de trecere dintre anotimpurile cald si rece, adica primavara si toamna. Totusi, exista si cateva semnale pe care organismul le da cand este prea incarcat cu toxine, printre aceste se pot regasi:

  • senzatie de oboseala;
  • lipsa energiei;
  • dureri de cap;
  • tulburari de tranzit: diaree, constipatie, balonare;
  • insomnie;
  • acnee sau puncte negre;
  • transpiratie abundenta sau urat mirositoare;
  • anxietate. 

Prin urmare, cand apar aceste stari si tulburari, ar fi bine ca cei care se confrunta cu acestea sa faca o schimbare in alimentatie, incepand cu o cura de detoxifiere. 

Cum se tine o cura de detoxifiere? 

Cura de detoxifiere consta, in principal, in eliminarea alimentelor procesate (mezeluri, lactate) si a celor excitante (cafeina, zahar) din alimentatie si inlocuirea acestora cu fructe si legume, consumate cat mai mult in stare naturala. 

De aceea, de cele mai multe ori, oamenii opteaza pentru sucurile detoxifiante, in acest fel fiind mult mai usor de consumat si asimilata cantitatea necesara de nutrienti. Pentru cei care dulcele reprezinta un aliment important in dieta si la care nu pot renunta complet, acestia pot alege sa consume sirop de aronia, care o multime de beneficii, datorita continutului ridicat de vitamine si antioxidanti.  

Articolul Anterior

Cursuri autorizate de masaj: intre necesitate si utilitate

Articolul Urmator

Foarfeca vie electrică și tocătoare resturi vegetale și lemn