De ce este importantă colectarea selectivă?

Planeta are, mai mult ca oricând, nevoie de ajutorul nostru. Fiecare acțiune pe care o facem îi lasă cicatrici adânci, greu de vindecat. Resursele îi sunt diminuate considerabil, poluarea a ajuns la cote înalte, iar schimbările climatice devin inevitabile. Dacă privim acțiunile noastre și le raportăm la propria persoană am putea considera că lucrurile nu sunt neapărat grave. Însă trebuie să aruncăm o privire de ansamblu și să ne raportăm la miliardele de oameni care trăiesc pe Pâmânt.  

Acțiunile mici vor aduce schimbări mari și, dacă fiecare dintre noi ar începe ușor-ușor să recicleze deșeurile, să folosească coșuri pentru gunoi selective, să renunțe la articolele din plastic și să le înlocuiască cu unele realizate din materiale organice, naturale, biodegradabile, să stopeze cumpărăturile impulsive de haine și a lucrurilor de care nu avem neapărată nevoie, lucrurile s-ar îmbunătăți simțitor. 

Colectarea selectivă a deșeurilor și implicit reciclarea sunt extrem de importante deoarece:

  • Ajută la salvarea resurselor naturale. Sticla, hârtia și aluminiul sunt materii prime pe care le regăsim peste tot în jurul nostru, le folosim zilnic și pot fi reutilizate de foarte multe ori. Trecute printr-un proces de reciclare, acestea vor deveni obiecte noi, “renăscute” din aceleași resurse.  
  • Diminuează nevoia de a folosi mereu noi resurse. Dacă ai deja la îndemână un material din care poți produce diverse obiecte, de ce să folosești altele noi? Costurile vor fi mult mai mici și vei salva multă energie în procesul de fabricare. 
  • Costurile vor fi reduse. Și dacă tot vorbim despre utilizarea unor materiale de care dispunem deja, trebuie să știi că procesul de reciclare este mult mai puțin costisitor decât cel în care trebuie să produci un produs nou, din materiale brute, la care intervin costurile de exploatare, costurile energetice și nu numai.
  • Salvăm habitatul animalelor. Defrișările masive diminuează habitatul natural al animalelor, acestea rămânând ușor dar sigur fără hrană și fără un spațiu generos în care să se dezvolte. Astfel, specii întregi de animale și păsări sunt puse în pericol. La aceste probleme putem adăuga faptul că tăierea copacilor contribuie semnificativ la încălzirea globală. 

Aruncă deșeurile în coșuri de colectare selectivă

Reciclarea este un proces extrem de important ce permite reducerea gradului de poluare, diminuarea consumului de energie și evitarea aruncării gunoaielor în natură. Prin procesul de reciclare, articolele utilizate deja primesc o nouă întrebuințare, fiind transformate în urma unui proces amplu în noi obiecte. Primul pas îl reprezintă achiziționarea unor coșuri de colectare selectivă, atât de către companii cât și de persoanele fizice. 

Acestea sunt dispuse pe culori, pentru ca întreg procesul să fie simplificat. 

  • Galben – destinate deșeurilor din plastic și metal;
  • Albastru – pentru deșeurile din hârtie și carton;
  • Verde/ alb – potrivite pentru sticlă colorată și transparentă;
  • Maro – ideal pentru deșeurile biodegradabile.

Materiale ce pot fi reciclate cu ușurință

Cele mai citite articole

Educația privind reciclarea nu este foarte bine pusă la punct, cel puțin în țara noastra. Oamenii trebuie să înțeleagă foarte bine cum anume pot recicla eficient și, mai ales, ce anume poate fi refolosit.

Hârtia și cartonul sunt printre materialele cel mai ușor de colectat și de reciclat. Mai mult de atât, ziare, hârtie de orice fel, scrisori, plicuri dar și cutii se găsesc peste tot, mai ales în cadrul companiilor cu mulți angajați. 

Aluminiul – îl regăsim în dozele de bere, în cele de sucuri, conserve și alte tipuri de recipiente. 

Lemnul – este un material cu care se lucrează foarte ușor, iar reciclarea acestuia ne ajută să reducem tăierea pădurilor. Piesele vechi de mobilier pot fi recondiționate și readuse la viață, lemnul poate fi refolosit în construcții, activități comerciale și nu numai.

Plasticul – este unul dintre cele mai periculoase materiale pentru natură. De aceea, se încearcă înlocuirea lui cu materiale sustenabile și biodegradabile. Din păcate se regăsește peste tot, pătrunzând în sol, în apele mărilor și oceanelor, afectând atât flora cât și fauna. De la articolele de unică folosință, până la pungile de plastic de la supermarket, paiele de băut, baloanele și o mulțime de alte lucruri din jurul nostru trebuie înlocuite cu articole eco-friendly. 

Manevrarea deșeurilor, de orice tip, trebuie să fie făcută cu mare grijă pentru a evita o contaminare încrucișată a acestora. De aceea, acestea trebuie curățate înainte de a fi aruncate. La fel și mâinile, se vor igieniza înainte și după aruncarea gunoiului cu dezinfectanți de mâini avizați de către Ministerul Sănătății pentru a opri răspândirea anumitor microbi, bacterii și virusuri, mai ales în această perioadă de pandemie. 

Cu un efort susținut, putem să ne bucurăm de un mediu sănătos și mai puțin poluat. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

3 idei de preparate pentru o masă franțuzească

Articolul Urmator

De ce mai multe persoane aleg să investească în lămpi UV?