În perioada contemporană, majoritatea proprietarilor de locuințe optează pentru geamuri termopane. Geamurile termopane sunt ferestre formate din două sau trei rânduri de geamuri de sticlă, în interiorul căruia se introduce aer uscat sau argon pentru un plus de izolare termică și fonică.
În realizarea unei ferestre de tip termopan se folosesc trei materiale principale: profilul din PVC sau aluminiu, geamul propriu-zis și elementele de feronerie – balamale și accesoriile necesare deschiderii și închiderii ferestrei.
Policlorura de vinil, PVC (prescurtare termenului englezesc polyvinyl chloride), este un plastic rezistent la foc, apă, razele ultraviolete, substanțe chimice acide și are numeroase aplicații industriale și în domeniul construcțiilor și amenajării locuinței.
Totuși, alegerea unor geamuri termopane de calitate trebuie să ia în calcul mai multe caracteristici, printre care:
Profilele
Se recomandă ca profilul de termopan să fie adaptat necesităților proiectului respectiv. Dacă ai optat pentru termopane Salamander București, spre exemplu, ar fi bine să ții cont de:
- Adâncimea profilelor – trebuie să fie mai mare de 70 de milimetri;
- Garniturile din tocul ferestrei – se recomandă să fie în număr de trei;
- Numărul de camere – cu cât sunt mai multe camere, cu atât eficiența termică va crește;
- – se recomandă să aibă o grosime cuprinsă între 1.5 – 2 milimetri.
Sticla
Atunci când vrei ca investiția să fie de lungă durată, sticla de termopane este foarte importantă. Astfel, trebuie luate în calcul:
- Grosimea pachetului de sticlă;
- Bagheta de tip distanțier dintre foile de geam – acestea trebuie să fie din PVC sau aluminiu;
- Folia de geam – se recomandă să fie aleasă în funcție de caracteristicile de utilizare; foarte des întâlnite sunt geamurile de tip Low-e și 4Seasons;
- Gazul dintre foile de sticlă – cel mai adesea se folosește argon, un gaz nobil, așa cum se întâmplă în cazul geamurilor de termopan salamander greenEvolution 76.
Geamurile cel mai des întâlnite în cazul ferestrelor de termopan sunt:
Sticla Float – este o sticlă naturală, transparentă, asupra căruia s-au aplicat mai multe tratamente specifice, astfel încât să devină un bun termoizolant.
Sticla Low-E are o emisivitate redusă și contribuie la menținerea unei temperaturi optime în interiorul locuinței.
Sticla cu control solar (selectivă) oferă izolație termică bună și protejează împotriva încălzirii mediului înconjurător. Cea mai populară este cea 4 anotimpuri sau Four Seasons.
Sticla laminată oferă o izolație termică și fonică superioare, dar și un plus de siguranță – la acțiune mecanică, aceasta se crapă sau se sparge, însă cioburile rămân lipite de peliculă.
Sticla ornamentală este ideală atunci când îți dorești un plus de intimitate, fără să reduci nivelul luminii care intră în încăpere. Cel mai adesea se regăsește în cazul băilor, cabinelor de duș și birourilor.
Feroneria
Un geam termopan de calitate superioară are elemente de feronerie stabile, care să acopere toate necesitățile în utilizare, respectiv:
- Sisteme de deschidere și închidere create din piese de feronerie de calitate superioară, ce oferă un înalt grad de siguranță;
- Mânere securizate, de tip secustick, mânere cu cheiță pentru blocarea geamurilor (mai mult pentru protecția copiilor);
- Feronerie din oțel, cu opțiuni multiple de deschidere;
- Posibilitatea de a închide/deschide ușile și ferestrele prin telecomandă, butoane.
Certificările de la instituții specializate
Geamurile termopane de calitate superioară sunt mai scumpe, dar siguranța și durabilitatea au fost testate în prealabil de către instituții specializate în domeniu.