Laptop pentru munca sau pentru gaming: cum alegi modelul potrivit?

Majoritatea oamenilor lucrează in aceasta perioada de acasa, iar dupa munca vor sa se relaxeze alaturi de familie sau de cei mai buni prieteni, la un film sau cu un joc video. Pentru toate aceste activitati, vei avea nevoie de un laptop cu specificatii tehnice puternice, astfel incat sa te poti bucura de un timp de calitate petrecut atat la job, dar si in momentele de repaus!

Ce spui de un laptop care sa indeplineasca rapid si usor toate sarcinile de munca, dar pe care sa-l poti folosi cu brio si atunci cand intri in jocurile tale favorite, fie acestea multiplayer, co-op sau single? Iata deci o lista cu specificatii pentru un laptop workstation si gaming deopotriva!

Placa video performanta

In primul rand, conteaza foarte mult jobul pe care-l ai. De exemplu, daca lucrezi cu aplicatii ce nu necesita resurse puternice sau lucrezi in special pe browser, atunci placa video va trebui sa indeplineasca, in special, conditiile pentru jocurile video. Pe de alta parte, daca lucrezi in domeniul programarii, arhitecturii, web design, editare foto, video sau de muzica, atunci cu siguranta vei avea nevoie de un laptop plus performant.

Vei gasi laptopuri DELL de la PC Garage cu placi grafice bune si foarte bune ce vor putea indeplini toate sarcinile si activitatile virtuale. O placa video impresionant de puternica si moderna este GeForce RTX 3080 Ti, fiind un produs pentru iubitorii de jocuri video, dar si pentru profesionisti. O alta placa grafica de viitor ce este recomandata pentru un device longeviv este AMD RX 6900XT. 

Pentru un buget mai mic, alege Sapphire Radeon 5600 XT Pulse sau GeForce GTX 1660 Super Windforce. Acestea iti vor oferi, de asemenea, o sesiune de gaming incredibila, dar si viteza si lejeritate la locul de munca, asemeni unui workstation.

Memorie RAM si Hard Disk

Cele mai citite articole

Memoria RAM, sau Random Access Memory, este o parte importanta a laptopului tau, aici ajung toate informatiile necesare pentru buna functionare a sistemului. Memoria RAM accelereaza deschiderea programelor si folosirea acestora in timp real. Pentru majoritatea aplicatiilor si programelor aparute de curand, este recomandat sa investesti intr-un laptop cu minim 16 GB RAM.

Hard Disk-ul, sau memoria interna de stocare, reprezinta locul in care sunt depozitate toate fisierele tale: poze, documente, filme, melodii. Pana de curand, majoritatea oamenilor foloseau doar memoria HDD, insa pentru a creste viteza laptopului dar si capacitatea de depozitare, investeste intr-un SSD sau chiar o memorie hibrida dintre cele doua: SSHD.

Display si rezolutie Full HD

Ca sa te bucuri de o experienta inedita in jocurile video, dar si sa realizezi toate activitatile de munca fara ca ochiul tau sa oboseasca, vei avea nevoie de un ecran bun, cu caracteristici moderne. Astfel, opteaza pentru un laptop cu rezolutie Full HD 1920 x 1080 pixeli, sau chiar Ultra HD 4K, cu 2840 x 2160 pixeli. Totodata, alege un ecran cu caracteristici speciale, precum timp de raspuns bun, anti-glare, wide-angle si ultra wide-angle, contrast, luminozitate sau micro-edge.

Autonomia bateriei

Chiar daca lucrezi de acasa si te joci din confortul locuintei tale, este important ca laptopul sa aiba cel putin o autonomie minima de 1-2 ore dupa ce acesta este deconectat de la o sursa de curent. Sistemul portabil fara autonomie iti poate crea probleme, fie ca esti in mijlocul unei misiuni sau vrei sa termini de realizat un task de munca deoarece acesta se va inchide instant in cazul unei pene de curent, de exemplu, iar progresul tau nu va fi salvat.

Este important sa analizezi si sa compari mai multe modele de laptopuri si sa-l alegi pe cel potrivit nevoilor, gusturilor si bugetului tau. Tine minte totusi ca un laptop ideal pentru gaming si workstation are nevoie de specificatii puternice si de viitor!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Tu ai deja o tigaie înclinabilă în unitatea ta HoReCa?

Articolul Urmator

Curte cu garaj: 4 aspecte de care sa tii cont