Saltea de pat moale sau tare: ce să alegi?

Atunci când dorești să achiziționezi o saltea nouă de pat, alegerea fermității este de obicei prima decizie pe care trebuie să o iei.

Întrucât există o diferență mare între o saltea moale și una tare, află în continuare totul despre aceste două opțiuni, pentru a putea lua o decizie cât mai bine informată!

Avantajele și dezavantajele unei saltele moi

Principalul beneficiu al unei saltele moi este confortul ridicat și nivelul redus de presiune exercitat pe diferite regiuni din corp. Acest avantaj face ca salteaua moale să fie o alegere bună pentru persoanele care dorm pe o parte.

Chiar dacă aceasta tinde să fie bună pentru șolduri și alte zone de presiune, salteaua moale nu oferă însă un nivel ridicat de susținere, ceea ce înseamnă că persoanele care dorm pe burtă sau pe spate pot prezenta un anumit grad de disconfort.

Mai mult decât atât, din cauza tendinței de a ceda ușor sub greutatea corpului, aceasta nu este de obicei recomandată persoanelor supraponderale, întrucât susținerea va fi necorespunzătoare și mișcarea în pat va fi mai greu de realizat.

Cine ar trebui să aleagă o saltea moale

Datorită beneficiilor specifice, salteaua moale poate fi o alegere bună pentru următoarele persoane:

  • cele care dorm pe o parte – majoritatea persoanelor care dorm pe o parte tind să aleagă o saltea moale pentru a nu pune presiune pe șolduri.
  • cuplurile – indiferent de mărimea aleasă, fie ea saltea de pat de 160×200 sau mai mare, aceasta poate face față mai bine mișcărilor în pat, ceea ce înseamnă că cealaltă persoană nu este indirect trezită sau deranjată.
  • persoanele care prezintă dureri specifice – salteaua moale poate fi bună pentru persoanele care suferă de dureri articulare sau de șold. Dacă aceasta este creată din spumă de memorie, disconfortul prezentat în timpul somnului ar putea fi ameliorat semnificativ.

Avantajele și dezavantajele unei saltele tari

Cele mai citite articole

Principalul beneficiu al unei saltele tari este susținerea oferită, aceasta menținând corpul la același nivel, fără a ceda prea mult sub greutate.

Datorită acestor beneficii, salteaua tare este recomandată persoanelor care dorm pe spate sau pe burtă, întrucât coloana vertebrală va fi menținută într-o poziție cât mai naturală. Adițional, aceasta pot reprezenta o alegere bună și pentru persoanele cu o greutate corporală mai mare, deoarece nu se va „scufunda” atât de mult.

Nivelul ridicat de fermitate și susținere oferă însă un anumit grad de disconfort persoanelor care dorm mai mult pe o parte, presiunea fiind de obicei prea ridicată în regiunea șoldurilor. Mai mult decât atât, din cauza „rigidității” orice mișcare în pat va fi simțită și de cealaltă persoană, motiv pentru care unele cupluri ar putea evita acest tip de saltea.

Cine ar trebui să aleagă o saltea tare

Având în vedere caracteristicile specifice ale saltelei tari, aceasta ar putea reprezenta o alegere bună pentru următoarele persoane:

  • cele care dorm pe burtă – persoanele care dorm de obicei pe burtă au nevoie ca tot corpul să fie susținut la același nivel, pentru a nu prezenta arcuire în zona lombară. Salteaua tare oferă nivelul optim de susținere, în special în zona șoldurilor, pentru a menține coloana vertebrală într-o poziție cât mai naturală.
  • cele cu o greutate corporală mai mare – persoanele supraponderale vor beneficia de o susținere mai bună din partea unei saltele tari.
  • cele care au probleme de mobilitate – este mai ușor să-ți schimbi poziția sau să te miști pe o saltea tare, comparativ cu una moale. Asta înseamnă că persoanele care au probleme de mobilitate, fie din cauza unei accidentări, fie din cauza unei afecțiuni, pot să se întoarcă sau să se ridice mai ușor.

Deoarece salteaua are o influență semnificativă asupra calității somnului, este foarte importantă alegerea tipului corespunzător pentru preferințele și situația ta specifică. Dacă nu ești sigur de opțiunea corectă pentru tine, discută atunci cu un reprezentant și menționează preferințele și problemele tale, pentru a putea obține o recomandare personalizată!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum alegem ghiozdanul micului scolar

Articolul Urmator

Care sunt avantajele aduse de salopetele bebelusi din bumbac?