Știai că există mai multe tipuri de împrumuturi nebancare?

În ultima vreme, instituțiile financiare nebancare au început să își lărgească plaja de oferte și de instrumente financiare puse la îndemâna clienților. Au început să ofere sume mai mari de bani, pe care clienții le pot returna în condiții diferite. 

În urma contractării unui împrumut de la un IFN, vei obține o sumă de bani, de obicei mai mică, rambursabilă într-o perioadă scurtă, de obicei până la 60 de zile. Instituția va ține cont de comportamentul tău. Dacă ești un client corect și îți plătești ratele la timp, nu întârzii și nu ești recalcitrant, sistemul intern al instituției te va înregistra cu scor pozitiv, iar tu vei fi eligibil pentru un nou împrumut.

De obicei, la primul împrumut dobânda este mai mare, datorită faptului că IFN-ul nu verifică minuțios situația financiară a clienților prin Biroul de Credit. Dobânda este mai mare pentru că creditorul dorește să te împrumute, dar trebuie să atenueze riscul unui eventual credit neperformant, caracterizat de refuzul sau incapacitatea de plată a debitorului. 

În schimb, la următoarele credite, scorul tău se va îmbunătăți, iar avantajele vor fi pe măsură. Vei putea împrumuta sume mai mari de bani, la dobândă mai mică și cu un termen de maturitate mai mare. Relația cu IFN-ul se bazează pe încredere reciprocă, iar roadele acestei încrederi sunt beneficiile reciproce. Atâta vreme cât ești responsabil și dovedești o disciplină financiară solidă, vei putea accesa credite din ce în ce mai avantajoase. 

Cele mai citite articole

La nivelul următor se află credite care concurează cu ofertele și cu termenii și condițiile băncilor. Împrumuturi de peste 10.000 de lei, cu termene de returnare de 2-5 ani, la dobânzi avantajoase, te vor face să te întrebi dacă nu cumva este mai rentabil să semnezi contractul cu un IFN decât cu o bancă. 

Este necesar ca, atunci când vrei să iei un credit, să faci un calcul minuțios al veniturilor și cheltuielilor, să te asiguri că împrumutul tău este pentru o nevoie concretă, stringentă și că poți plăti ratele la termenul stabilit de comun acord cu creditorul. Nu te întinde mai mult decât poți plăti.

Există și IFN-uri care îți pot împrumuta bani pentru a cumpăra o mașină în leasing, sau cu care poți semna un contract de împrumut pentru mai mulți bani, cu mașina personală drept garanție. Interesează-te care sunt condițiile de rambursare și citește cu atenție termenii și condițiile din contractul de creditare.

În cazul în care ai neclarități cu privire la orice condiție din contract, este bine să ceri explicații unui reprezentant al instituției de la care vrei să împrumuți bani. Sună la call center și vei fi redirecționat către cineva care îți poate explica în detaliu despre ce este vorba. E mai bine să fii informat de la început cu privire la termenii contractului, decât să semnezi în necunoștință de cauză. 

Dacă ai bifat toate aceste aspecte, împrumută fără probleme suma de bani necesară de la IFN-ul care are cele mai avantajoase condiții pentru tine. Rezolvă-ți problemele și urmează-ți viața nestingherit. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ești client Kruk Romania și îți lipsesc banii la sfârșitul lunii? Alege să schimbi această realitate!

Articolul Urmator

Faceti alegerea corecta cu gresia realizata in spania

Cele mai populare