Pentru mulți, vacanța reprezintă un prilej de relaxare și distracție. Dar, toate acestea sunt posibile doar dacă îți menții sănătatea într-o stare bună și eviți anumite riscuri. Starea de greață, vărsăturile și diareea nu îți vor strica vacanța doar ție ci și familiei sau prietenilor care te însoțesc. Des întâlnită în perioada concediilor, toxiinfecția alimentară este o afecțiune asociată cu un consum de alimentele și lichide contaminate. Acestea pot conține bacterii, virusuri sau paraziți iar contaminarea se poate avea loc în orice stadiu: procesare, producție sau preparare.
De cele mai multe ori, alimentele sunt contaminate din cauza igienei inadecvate, (utilizare de apă contaminată), a unei manipulări necorespunzătoare (mâini sau vase murdare) sau depozitării incorecte (care permite contaminarea încrucișată între alimente).
Indiferent de motivele toxiinfecției, iată cum poți evita acestor neplăceri, astfel încât să te poți bucura de o vacanță liniștită.
3 metode prin care poți evita toxiinfecția alimentară
Călătoria și mâncarea merg mână în mână, așa că este normal sa te expui la diferite riscuri alimentare. Cu atât mai mult dacă mergi în altă țară și vrei să încerci gastronomia specifică locului. Având în vedere că standardele de igienă pot varia în funcție de țara vizitată, este recomandat să nu te expui riscurilor inutile.
Spală-te des pe mâini
Așa cum am menționat mai sus, una dintre căile de contaminare a alimentelor este prin manipularea acestora cu mâinile murdare. Dar asta nu se oprește doar la personalul angajat. Este normal să îți dorești ca în orice bucătărie să se respecte standardele corecte de igienă, dar, în același timp, trebuie să realizezi că și tu ai putea contribui la această contaminare.
În urma vizitelor și a plimbatului prin diferite locuri, este posibil să intri în contact cu diferite bacterii așa că spală-te des pe mâini, mai ales înainte de masă. Dacă nu există surse de apă, atunci poartă cu tine un dezinfectant de mâini și folosește-l de câte ori ai nevoie.
Folosește doar apă îmbuteliată
În multe destinații de vacanță, apa de la robinet poate fi contaminată așa că asigură-te că bei apă doar din sticle sigilate. De asemenea, dacă ai de gând să gătești, folosește același tip de apă și pentru spălarea, pregătirea și gătirea alimentelor. Și, pentru că intră tot în această categorie, evită gheața! Aceasta provine din apa de la robinet care poate fi contaminată. Folosește, pe cât poți, apa îmbuteliată și pentru spălatul pe dinți și pe mâini.
Evită alimentele crude sau gătite necorespunzător
Una dintre cele mai importante metode prin care poți preveni toxiinfecția alimentară este să eviți alimentele crude sau gătite necorespunzător. Temperaturile ridicate distrug bacteriile care pot cauza afecțiuni digestive, așa că axează-te pe alimentele bine gătite și pe cele preparate recent. Ocolește, cât mai mult, alimentele crude sau parțial gătite sau pe cele care au stat expuse o perioadă lungă de timp, fiindcă pot fi pline de bacterii.
De obicei, toxiinfecția alimentară prezintă simptome precum diaree, stare de greață, vărsături și febră, care se manifestă după câteva ore de la consumul alimentelor contaminate.
Pentru cazurile ușoare de toxiinfecție alimentară, poți apela la un tratament pentru afecțiuni digestive. Cu toate acestea, însă, dacă simptomele se agravează sau dacă ești însărcinată, ai sistemul imunitar slăbit, suferi și de alte afecțiuni sau este implicat un bebeluș sau copil mic, mergi la medic.