Când ne gândim la “hidratare”, putem să asociem în mod eronat această acțiune doar cu cei 2.5 litri de apă pentru băut, recomandați zilnic unei persoane adulte. Însă apa este obținută și din alimentele pe care obișnuim să le integrăm zilnic în meniu. O persoană cu o dietă echilibrată își ia zilnic 20% din necesarul de apă din alimentele pe care le consumă. Printre cele mai importante alimente, cu ajutorul cărora te poți hidrata corespunzător, se numără:
Castraveții
Aceste legume sunt formate din apă în proporție de 95%. De aceea, castraveții conțin și foarte puține calorii, fiind alimente cu dublu rol: (1) susțin procesul zilnic de hidratare, prin utilizarea lor în diferite preparate light; (2) se recomandă utilizarea lor în dietele construite în jurul dorinței de a slăbi.
Morcovii
Textura lor te-ar putea face să crezi că morcovii nu prind un loc pe această listă, însă află că aceștia conțin aproximativ 90% apă. În structura densă a morcovilor mai intră beta-carotenul și alți antioxidanți, ce pot susține buna funcționare a sistemului cardiovascular. Poți servi morcovii atât pe post de simplu snack, dar și ca parte a unor preparate mai complexe.
Salata Iceberg
95% apă! Iată ce oferă salata Iceberg celor care aleg să se hidrateze consumând acest aliment cu regularitate. O sursă importantă de minerale, vitale pentru menținerea sănătății organismului, această salată verde oferă în farfurie un aport important de: fibre, magneziu, potasiu, fier, calciu, mangan și fosfor.
Căpșunile
Cele mai citite articole
Îți place să te bucuri de un desert savuros, având la bază aceste fructe savuroase? Ei bine, află că pe lângă gustul unic pe care îl oferă, căpșunile reprezintă și o sursă de apă importantă: 91%. Mai mult decât atât, acestea conțin niveluri ridicate de oxidanți, în special flavonoide, compuși vegetali ce oferă plantelor nuanțele vii pentru care sunt recunoscute. Rolul acestora în organism este de a susține o bună funcționare a creierului, pentru o perioadă cât mai mare de timp.
Spanacul
Spanacul este o plantă verde specială: poate fi consumat atât crud, în cadrul salatelor, cât și gătit de alte ingrediente, pentru a se obține un preparat savuros. Acesta contine apă în proporție de 91%, oferind totodată și un mix plin de sănătate pentru organism, deoarece mai garantează și: vitamina K, folați, mangan, magneziu, dar și o mulțime de antioxidanți.
Roșiile
Pe lângă faptul că oferă o savoare aparte preparatelor în care le pot integra, roșiile mai sunt și deosebit de savuroase. Conțin un nivel de apă în proporție de 95%, garantând în același timp și un bagaj de sănătate, vital pentru corpul uman: antioxidanți (licopen), vitamina B9 (folati), potasiu, magneziu, minerale și fitonutrienți (beta caroten, beta criptoxantină) etc Ai la îndemână zeci (poate chiar sute) de moduri prin care poți utiliza roșiile în bucătărie, pentru a te bucura de apa din compoziția lor.
Conopida
Terminăm aceste clasament cu o leguminoasă pe cât de bogată în apă (92%) pe atât de savuroasă: conopida. Iar concentrația ridicată de apă sau gustul desăvârșit nu reprezintă singurele argumente ce susțin integrarea conopidei în meniul tău. Aceasta este, de asemenea, bogată în vitamina C, vitamina K, ce pot influența scăderea nivelului de colesterol rău din organism.
Cele mai citite articole