Sufragerie în stil rustic: 5 secrete de amenajare

Îți dorești o sufragerie rustică veritabilă, în deplină armonie cu natura și care să-ți ofere energia lucrurilor firești? Ai ajuns în locul potrivit deoarece avem pentru tine câteva secrete de amenajare ce te vor ajuta să creezi un decor plin de șarm. Este bine cunoscut faptul că interioarele rustice sunt încântătoare, confortabile și elegante pentru că îmbină perfect simplitatea și frumusețea din mediul înconjurător. Acest stil folosește elemente stilistice naturale și îți arată calea către plăcerile nepretențioase ale vieții – seninătatea oferită de culorile pământii, căldura lemnului, tihna designului tradițional sau confortul textilelor deosebite. Îl poți reinterpreta și combina fără să-și piardă din farmec, ca să obții o amenajare inedită. Iată ce trebuie să ai în vedere pentru un living în stil rustic:

Folosește materiale naturale

Stilul rustic a revenit puternic în atenția oamenilor pe măsură ce mediile naturale, nealterate de trecerea timpului, au început să fie alese în detrimentul evoluției tehnologice. Lemnul este elementul principal al amenajărilor rustice. Acesta oferă un aspect natural și poate fi utilizat pentru a îmbrăca podeaua sau pereții, dar și pentru grinzile folosite în susținerea tavanelor ori mobilier. Piatra reprezintă și ea o alegere ideală pentru o sufragerie în stil rustic. Exemplu de longevitate și durabilitate, aceasta completează designul prin mese și blaturi din piatră naturală, șeminee, pardoseală sau pereți decorați cu piatră. Sunt preferate, în mod special, marmura, travertinul și granitul. Metalul, respectiv elementele forjate, pot fi și ele încorporate în camera de zi la uși, scaune, ghivece de flori, lustre ori alte moduri.

Joacă-te cu imprimeurile și culorile

În general, cromatica stilului rustic se construiește în jurul culorilor pământii, calde. Evită contrastele puternice și tonurile strălucitoare dacă vrei un living rustic, însă nu te limita la maro, crem și bej. Integrează în decor și nuanțe de verde crud, albastru marin, roșu, galben auriu, cărămiziu ori turcoaz decolorat. Atât timp cât păstrezi un echilibru între culori și o estetică deschisă, aproape că nu există limitări. În cazul în care selecția nuanțelor ți se pare o provocare, albul este cea mai sigură variantă pentru pereți, țesături sau articole decorative. Însă mai ai și altă opțiune: din povestea unui living rustic nu trebuie să lipsească imprimeurile. Așadar, combină dungi, carouri, motive geometrice sau florale ca să înveselești atmosfera din sufragerie. Ai posibilitatea de a folosi un tapet, câteva perne colorate, draperii florale, covoare cu imprimeuri îndrăznețe ori o tapițerie jucăușă pentru canapea și fotolii.

Oferă-i livingului o senzație de utilitate

Cele mai citite articole

Fără îndoială, sufrageria este o încăpere practică și utilă tocmai prin destinația sa. Doar că, uneori, decorul poate părea formal sau intangibil. Ca să-i oferi o senzație cât mai plăcută ai grijă să așezi obiectele de mobilier astfel încât să încurajeze conversația. Ia în considerare utilizarea unei canapele fixe sau extensibile fie din piele, fie într-o nuanță pastelată, în aceeași variantă de culoare cu cea a draperiilor pentru a se potrivi imaginii rustice de ansamblu. Completează designul cu o măsuță de cafea din lemn, scaune sau fotolii cu aspect învechit, rafturi montate pe perete, o comodă sau un șifonier cu structură de lemn masiv. Adaugă și un punct focal, de exemplu un șemineu, element-cheie al stilului rustic ori o masă realizată dintr-un trunchi de arbore nefinisat.

Atrage atenția cu țesături rezistente

O sufragerie în stil rustic trebuie să cuprindă mai multe locuri unde să te poți așeza și țesături rezistente care să evoce o estetică prietenoasă, naturală. Lâna, iuta, bumbacul și inul sunt materialele care sporesc serenitatea și confortul dintr-un living rustic, creând o atmosferă de efect.

Mizează pe obiectele ornamentale inedite

Într-o cameră de zi decorată în stil rustic se acceptă absolut orice piese care inspiră trecerea timpului ori te duc cu gândul la natură. Vorbim de coșuri din nuiele, obiecte din lemn nefinisat, coronițe din crengi și flori uscate, roți de car, ulcioare din lut, ghivece cu plante naturale sau perne decorative. Păturile realizate manual, covoarele tradiționale, corpurile de iluminat cu abajururi textile ori împletite oferă și ele o atmosferă rustică în sufragerie.

Pe de-o parte, stilul rustic poate fi abordat gândindu-ne la casele vechi de la țară și inspirându-ne din mediul înconjurător. Însă, acesta se îmbină ușor și cu alte stiluri de amenajare – modern, scandinav, oriental ori mediteranean, iar astfel se pot obține și rezultate cu adevărat surprinzătoare.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

2 motive pentru a apela la o firmă de proiectare pentru reabilitarea unei locuințe

Articolul Urmator

11 idei pentru decorul interior al casei tale