Moartea unei fiinţe dragi reprezintă un moment de cumpănă pentru cei care rămân în această lume şi sunt responsabili cu respectarea tradiţiilor şi cutumelor astfel încât sufletul să treacă în linişte în nefiinţă. Persoanele rămase în această lume pot apela la o agenţie de servicii funerare în sector 5 pentru că munca lor să fie uşurată şi pentru a nu omite niciun obicei important.
Din tradiţiile de înmormântare şi de după înmormântare nu lipseşte pomenirea morţilor, prin slujbe şi rugăciuni, dar şi prin împărţirea hranei persoanelor invitate la pomenire. Pomenirea morţilor începe la biserică, prin sfinţirea colivei şi împărţirea acesteia şi continuă acasă, prin pomenirea propriu-zisă, prin împărţirea hranei sau a pachetelor cu bucatele pregătite de familie sau de reprezentanţii firmelor de catering.
Ce scop are pomenirea morţilor şi ce presupune parastasul?
Pomenirea morţilor este necesară pentru odihnă celor adormiţi şi iertarea păcatelor lor, dar şi pentru aducerea aminte a lor printre cei vii. Pomenirea morţilor are loc în numele celor trecuţi în lumea de dincolo şi are loc prin slujbă care se numeşte şi parastas, precum şi prin pomenirile ulterioare.
Parastasul este slujba prin care sufletul celor adormiţi este rânduit între cei drepţi. Parastasele se aseamănă cu o spovedanie, slujba având loc la mormântul decedatului şi în care se pomeneşte acesta, cântându-se psalmi, imnuri, spunându-se rugăciuni şi ectenii, acele rugăciuni scurte care sunt spuse de preot sau de diacon către toţi cei prezenţi la slujbă.
Când sunt organizate pomenile pentru morţi sau soroacele?
Pomenirile pentru morţi, soroacele sau parastasele au loc în următoarea ordine:
· pomana de 3 zile după moarte care are loc de regulă în ziua înmormântării şi se aduce cinste Învierii Domnului la trei zile după moarte şi Sfintei Treimi;
· pomană la 9 zile după moarte, în amintirea celui de-al nouălea ceas, celor 9 cete îngereşti şi are loc de regulă la o săptămână după înmormântare;
· pomana de 40 de zile sau de şase săptămâni după adormire care se face pentru a aminti de Înălţarea la Cer a Domnului care a avut loc la 40 de zile după Înviere;
· pomana de trei luni;
· pomana de şase luni;
· pomană de nouă luni;
· pomana de un an de zile;
Cele mai citite articole
· pomana de 7 ani de zile de la înmormântare.
Când nu se fac pomenirile morţilor
Pomenile sau pomenirile morţilor nu se fac în următoarele zile şi condiţii:
· în zilele de duminică;
· în cele 12 zile dintre Naşterea şi Botezul Domnului;
· de la lăsatul secului de carne până la sâmbăta Sfântului Teodor;
· în praznicele împărăteşti şi la zilele de sărbători mari;
· în zilele de luni, marţi, miercuri, joi şi vineri în timpul Postului Mare.
Pomenirea morţilor după înmormântare – cum decurge şi cum se face
Obiceiurile de după înmormântare pentru pomenirea morţilor variază în funcţie de zona, însă există unele obiceiuri ce trebuie păstrate în orice condiţii şi acestea reprezintă:
· rostirea rugăciunilor pentru persoana decedată;
· mâncarea servită în zi de post va fi de post şi în zi de dulce va fi de dulce;
· în timpul pomenirii nu se fac glume şi nu se râde, nu se consuma alcool în cantităţi mari;
· urările în timpul pomenirii sunt “Dumnezeu să-l/ s-o ierte.
Cele mai citite articole