Dupa cum arata si denumirea, pompa submersibila este proiectata sa fie amplasata sub apa cu scopul de a alimenta locuinta sau pentru irigatii. Exista insa si alte tipuri de astfel de pompe, cum ar fi cele pentru ape reziduale sau piscine. In plus, trebuie sa stii ca o pompa submersibila se diferentiaza de un hidrofor prin faptul ca prima este montata sub apa si impinge lichidul spre suprafata, in timp ce hidroforul se amplaseaza deasupra putului si aspira apa.
Avantaje:
• Un avantaj principal al utilizarii pompelor submersibile este modul in care sunt proiectate. Mai exact, carcasa lor este inchisa etans pentru ca lichidul in care sunt scufundate sa nu afecteze mecanismul si a evita aparitia unui posibil scurt circuit.
• Spre deosebire de hidrofor care aspira apa din put, pompa submersibila are avantajul ca poate asigura alimentarea cu apa a unei gospodarii cand panza freatica este la o adancime mai mare. Altfel spus, pompa submersibila are presiune mai mare, consumul de energie este mai redus, iar functionarea sa este continua fiind auto-amorsata. Totusi, daca sursa de apa este la o adancime de pana la 9 metri, alegeti hidrofoare ieftine.
• Pompa submersibila are capacitatea de a se autoamorsa, in comparatie cu hidroforul care trebuie amorsat. Astfel veti fi scutiti de un efort suplimentar si nu trebuie sa apelati la un profesionist precum in cazul hidroforului. Alte tipuri de pompe, cum ar fi pompe cu jet, trebuie sa fie amorsate pentru a porni. Amorsarea nu este necesara pentru a porni o unitate submersibila.
• Amplasarea pompelor are un avantaj suplimentar, deoarece este plasata in interiorul fluidului. Ii ajuta sa pompeze fluidul mai eficient.
Dezavantaje:
Alaturi de avantaje apar totusi si unele dezavantaje cand vine vorba de pompe submersibile. Asta pentru ca si toate dispozitivele mecanice pot cauza putine probleme.
• O problema potentiala ar aparea in cazul in care o garnitura s-ar rupe sau si-ar pierde integritatea. Acest lucru ar provoca scurgeri, corodand, in cele din urma, componentele interne si provocand defectarea acesteia.
• Deteriorarea pompei poate evolua rapid. Asta pentru ca este dificil sa observi rapid o mica defectiune, deoarece pompa este scufundata in apa. Acest tip de defectiune trebuie reparata sau, daca este cazul, inlocuita cat mai rapid.
• Costul este al doilea impediment care te poate face sa nu alegi o pompa submersibila. Hidrofoarele costa mai putin decat pompele submersibile. Pretul este un factor vital, dar daca cantaresti avantajele fata de dezavantaje, vei alege intotdeauna o pompa submersibila.