Cum pregătești mașina pentru un drum lung: 4 sfaturi

Un drum lung cu mașina poate constitui un adevărat prilej de relaxare, mai ales dacă zi de zi ești nevoit să petreci ore întregi prins în trafic. Dacă această călătorie este prilejuită de plecarea în concediu sau de o excursie cu familia lucrurile stau și mai bine, însă pentru asta trebuie să te ajute și mașina. N-ai vrea ca tocmai atunci să-ți facă o surpriză neplăcută, iar pentru a evita o astfel de situație este recomandată să o pregătești puțin de drum.

Dacă nu știi cum trebuie să procedezi, primul pas e să parcurgi rândurile ce urmează, iar la final vei avea toate răspunsurile.

Măsoară nivelul uleiul

Chiar dacă știi că ai schimbat uleiul la timp, este bine să îi verifici din când în când nivelul, mai ales înainte de a pleca la un drum lung. Uleiul are rolul de a gresa piesele motorului, reducând astfel frecarea și făcând motorul să funcționeze la parametri optimi. Pentru aceasta, este nevoie de o anumită cantitate de ulei, care poate scădea din diverse motive. În aceste condiții, ungerea nu mai este eficientă, piesele se uzează mai ușor din cauza frecări și există riscul ca motorul să fie în totalitate compromis.

De aceea, este necesar să te asiguri că uleiul este la un nivel optim, iar dacă este nevoie, să-l completezi înainte de a pleca la drum.

Verifică lichidul de răcire

Și lichidul de răcire este vital pentru buna funcționare a motorului, iar din acest motiv trebuie făcută o verificare și în ceea ce îl privește. Cu timpul, lichidul de răcire se mai evaporă sau pot apărea mici scurgeri din cauza unor furtunuri slăbite. Atunci când acesta scade sub nivelul minim, motorul se încinge în timpul mersului și poate chiar să ia foc.

Cele mai citite articole

Poți evita asta printr-o simplă verificare a vasului de expansiune, în care se află lichidul de răcire. Peretele vasului are o gradație, iar nivelul lichidului trebuie să se afle la jumătate, între limita maximă și cea minimă. Pentru a măsura exact nivelul, verificarea trebuie făcută cu motorul rece, întrucât la căldură, lichidul se dilată și vă părea mai mult în vasul de expansiune.

Completează lichidul de parbriz

Deși unii îl consideră mai puțin important, lichidul de parbriz este necesar pentru asigurarea unui grad optim de vizibilitate. Praful, noroiul aruncat de pe roțile autovehiculelor din față, insectele sau „mesajele” venite de la păsările în zbor îți pot crea mari probleme când te afli la volan.

Acestea se rezolvă simplu prin acționarea instalației de spălare a parbrizului, iar pentru asta ai nevoie de lichid în rezervor. Acesta se consumă cel mai repede, motiv pentru care trebuie completat cu regularitate, în special înainte de o călătorie îndelungată.

Mergi la service, dacă e cazul

Dacă ai constatat mai de mult o defecțiune la mașină dar ai amânat o vizită la service, acum n-ar mai trebui s-o faci. Indiferent cât de minoră ți se pare a fi defecțiunea, aceasta poate genera alte probleme iar legea lui Murphy spune că ți se va demonstra asta exact atunci când vei fi pe drum.

Așadar, nu întârzia să treci pe la service, și dacă tot ajungi aici, poți cere mecanicilor să facă o revizie mai amănunțită a mașinii și să o pună la punct.

Nu în ultimul rând, mașina trebuie spălată și curățată la interior înainte de un astfel de drum. Trebuie să speli inclusiv preșurile din interior, pe care le poți pune la loc doar după ce s-au uscat. Covorașele auto Volkswagen Passat protejează foarte bine interiorul mașinii, datorită marginilor care nu lasă lichidele și murdăria să se scurgă, având și avantajul de a se curăța foarte ușor.    

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

REALME GT Neo 2 Dual Sim Fizic 256GB 5G Albastru Neo Blue 12GB RAM, vine la pachet cu un afisaj impresionant de 120 Hz

Articolul Urmator

DE CE NU AM ORGASM?