Implantul dentar și riscurile asociate acestuia

Implantul dentar rămâne cea mai bună opțiune de restaurare a dinților lipsă, din acest motiv este tratamentul cu cea mai mare notorietate. Dincolo de avantajele estetice și funcționale, implantul dentar vine și cu o serie de riscuri și contraindicații pentru anumite categorii de pacienți, vestea bună fiind că majoritatea acestora sunt relative.

Totuși, cheia succesului tratamentului cu un implant dentar de calitate este asigurată prin diagnosticarea corectă și planificarea amănunțită a tratamentului. În ceea ce privește diagnosticul, acesta se realizează prin următoarele 3 etape:

  1. Examinarea inițială – include o conversație cu pacientul și examinarea cavității orale; în această etapă medicul implantolog informează pacientul cu privire la obstacolele din calea procedurii, îi este explicată metoda de tratament, particularitățile și riscurile unui implant dentar.
  2. Setul de analize – după examinare, medicul recomandă o serie de analize pentru pacienții cu boli care pot deveni un obstacol în calea succesului implanturilor dentare.
  3. CT – se recomandă pentru un studiu detaliat al structurii oaselor maxilare; totodată, mai poate fi recomandat și post inserare implanturi pentru a controla procesul de integrare.

Dacă starea de sănătate a pacientului permite o astfel de opțiune de tratament, ulterior se conturează un plan de tratament personalizat. 

Riscurile implantului dentar în funcție de afecțiuni

Osteoporoza

Osteoporoza nu reprezintă o contraindicație, câtă vreme se întrerupe tratamentul medicamentos cu o perioadă înainte de inserarea implanturilor dentare. 

Bruxismul și fumatul

Acestea sunt considerate boli vicioase, care influențează reușita pe termen lung a implantului dentar. Bruxismul, prin forța exercitată, poate afecta osteointegrarea, lucru care poate duce la pierderea implantului. De asemenea, se recomandă încetarea fumatului înainte de procesul de implantologie, pentru ca vindecarea să nu fie problematică.

Infecția cu HIV

HIV reprezintă virusul imunodeficienței, ceea ce înseamnă că și o banală răceală poate fi mortală. Implantul dentar se poate realiza doar în cazul pacienților cu HIV în stadii inițiale, dacă imunitatea este încă puternică. În etapele ulterioare există un risc mai mare de infecție, ceea ce poate duce chiar la moartea pacientului.

Artrita reumatoidă

Este o boală autoimună, care provoacă o serie de afecțiuni patologice în cavitatea orală, precum: chisturi sau goluri între dinți, inflamația nervului de trigemen, tulburări ale glandelor parotide, distrugerea țesutului osos, deformarea articulației temporo-mandibulare.

Poliartrita nu este o contraindicație absolută pentru implantul dentar, dar pacientul va trebui să facă anumite analize, în baza cărora medicul va determina dimensiunea structurilor osoase și starea țesuturilor maxilarului.

Anemia

Anemia se caracterizează prin faptul că numărul de celule roșii din sânge este scăzut, iar organele și țesuturile nu beneficiază de suficient oxigen. Dacă scăderea hemoglobinei este lentă și nu scade mai puțin de  90 g/l, se poate recurge la implantul dentar. 

Bolile cardiovasculare

În acest caz, pacienții nu pot urma un tratament cu implanturi dentare dacă: se utilizează anestezia generală sau anestezia locală cu adrenalină, pacientul are un stimulator cardiac sau există riscul unui stop cardiac sau atac de cord.

Sarcina și alăptarea

Anestezicele, medicamentele și radiografiile afectează fătul nenăscut. Mai mult, în timpul sarcinii sistemul imunitar este slăbit, ceea ce creează un mediu propice dezvoltării infecțiilor. La femeile care alăptează tratamentul post-procedură ajunge în lactație, de aceea este indicată trecerea sugarului pe o formulă de lapte praf pentru o anumită perioadă.

Persoanele în vârstă

Pacienții în etate care au nevoie de un implant dentar sunt trimiși, obligatoriu, la medicul generalist pentru examinarea stării de sănătate a organismului.  Dacă nu apar probleme, pot urma un tratament cu implanturi dentare, doar că perioada de recuperare este mai îndelungată.

Articolul Anterior

Ce modele de pantaloni sunt recomandate pentru birou?

Articolul Urmator

Pleci la drum cu mașina vara aceasta? Top 3 aspecte de care să ții cont înainte de plecare