Rasele de porci crescute la Carmistin

Rasa de porcine ce se crește este foarte importantă pentru orice fermier care vrea să obțină un produs final de calitate, cel mai important element de sporire a profitului! Oamenii care lucrează la Carmistin știu cel mai bine asta!

Povestea porcului (de consum)

Porcul a fost printre primele animale care au fost domesticite de om. Natura sa adaptabilă și dieta omnivoră au favorizat asta: carnea era folosită ca hrană, pielea pentru încălțăminte și anumite piese vestimentare, oasele ca instrumente diverse și părul pentru confecționarea de perii rudimentare.

Porcinele nu au mai trebuit să își caute hrană în păduri sau să fugă de prădători. Așa a început procesul de schimbări morfologice la această specie de animale. Dacă inițial va aveau partea anterioară a corpului mai mai dezvoltată decât cea posterioară, pe parcurs lucrurile s-au inversat.

În plus, pentru că cererea de grăsime de porc a scăzut în lume (în favoarea uleiurilor vegetale), căutarea cărnii mai slabe, teoretic mai sănătoasă, a condus la schimbări de reproducere și îmbunătățiri genetice continue pentru a răspunde nevoilor clienților.

Porcul domestic modern a fost conceput așadar prin modificare genetică, prin încrucișarea cu rase pure. Rezultatul este vizibil pe plan morfologic și fiziologic, astfel încât acum animalele pot atinge caracteristicile dorite de crescători și clienți.

Iată în continuare doar câteva informații despre principalele rase de porci crescuți astăzi în lume.

Principalele rase de porci străini:

–   Duroc;

–   Petrain (Piétrain);

–   Marele Alb;

–   Hampshire.

  1. Rasa de porci Duroc

Rasa porcină Duroc este americană, originară mai exact din partea de nord-est a țării. Animalul provine de la femele și masculi de culoarea roșie, din New York. Prima înregistrare a existenței acestui tip de animal datează din 1875.

Dacă mergem și mai înapoi pe firul timpului, trebuie ca să spunem că „părinții” lui Duroc erau animale importate din Portugalia și Spania și, de asemenea, din rasa „Red Berkshires” (originară din Berk, din Marea Britanie), toate fiind animale de culoarea roșu închis. În prezent este cea mai cunoscută rasă de porci din Statele Unite.

Cele mai citite articole

Perioada de glorie a Durocului a început totuși cu așa-numitul “război al uleiului de soia”  din anii 1950, deoarece până în acel moment creșterea porcinelor era dedicată în mare măsură producția de untură, cunoscută sub numele de  “aur alimentar alb”.

Între anii 1960 și 1970, odată cu popularitatea tot mai crescută a uleiului vegetal, fermierii de porci au început să comercializeze carne în mod organizat și tocmai din acest motiv s-a remarcat această rasă, deoarece produce un strat mic de grăsime și carnea nu este  marmorată, adică nu există grăsime multă în mușchi.

Porcul Duroc este un animal activ, viguros și blând, rezistent, care are mai puțină nevoie de îngrijire specifică.

2. Rasa de porci Petrain (Piétrain)

Piétrain este o rasă belgiană de porci domestici. Ea și-a luat numele după satul Piétrain din nordul Valoniei. A apărut pentru prima dată cam prin anii 1920 și a primit recunoașterea ca rasă în 1950.

Rasa Piétrain se bazează pe Marele Porc Alb și rasa Berkshire, precum și pe unele specii locale de porci domestici. În procesul de selecție, s-a folosit adesea încrucișarea intrafamilială. Aspectul porcilor Piétrain este foarte caracteristic.

Piétrain este una dintre rasele rare cu un conținut extrem de scăzut de grăsimi. Acesta este practic ceea ce se înțelege prin “carne de porc dietetică”.

Rasa are o rezistență mare la circovirus. Circovirusul este o boală periculoasă care nu are niciun remediu deocamdat[. Virusul devastează sute de ferme din întreaga lume în fiecare an.

3. Rasa Marele Alb

Această poveste începe aproape ca un basm. În Anglia, în Yorkshire, a trăit cândva un om pe nume Joseph. Hobby-ul său preferat era creșterea porcilor. Și apoi într-o zi a decis să-și surprindă vecinii și prietenii. Și așa se face că el a obținut un porc complet diferit de tot ceea ce văzuseră britanicii anterior.

Noul porc al lui Joseph a fost un fel de revoluție: mare, voinic, plinuț, dar încrezător pe picioarele lui puternice. Pielea subțire, aproape albă, acoperită cu un fir alb, delicat, fără pliuri.

       4. Rasa Hampshire

Porcii Hampshire au nuanțe caracteristice: negru este diluat cu o dungă albă care le înconjoară întregul corp în zona membrelor anterioare. Corpul la indivizi este alungit, puternic, cu spatele arcuit.

Această rasă are urechile scurte, înălțate și botul drept. Picioarele animalelor sunt mici, uniforme, bine definite. Partea din față a corpului este mai mică decât partea din spate.

La Carmistin se cresc porci din cele mai productive rase, cu o carne deosebit de calitativă. Iar rezultatele obținute sunt pe măsura muncii depuse de oamenii de aici!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce conține formula de lapte praf pentru bebeluși

Articolul Urmator

Avantajele cumpărării de anvelope online pentru șoferi