Sticla de siguranță reprezintă o categorie de sticlă cu caracteristici suplimentare, mult mai bune decât varietățile de sticlă obișnuită. Proprietățile pe care le are care o fac mai puțin pretabilă la a se rupe și astfel să reprezinte o amenințare pentru oameni și animalele de companie atunci când s-ar produce deteriorarea ei din diverse cauze. Sticla de siguranță este clasificată în funcție de diferite grade de protecție pe care o oferă, în funcție de tipul posibilelor daune și gradul de rezistență la lovire.
Sticla de siguranță este folosită de multe ori în structuri translucide unde este posibilă o coliziune neașteptată a unei persoane de acestea (de exemplu ciocnirea de o ușă, de un panou sau de o vitrină).
Procedeul de obținere al sticlei de securitate
Sticla de securitate, numită și „sticlă de siguranță”, este așadar o categorie de sticlă care a fost astfel tratată încât este mai sigură decât sticla standard. Sticla securizată sau întărită, cum i se mai spune, este produsă prin încălzirea sticlei la o temperatura de aproximativ 650 de grade Celsius, punct în care aceasta începe să se înmoaie. Suprafețele externe sunt în acel moment răcite cu rapiditate, creând astfel o compresie puternică.
De ce vedem în comerț un preț sticlă securizată mai mare decât este prețul la alte varietăți de sticlă? Multe explicații detaliate în acest sens, extrem de pertinente, se găsesc pe site-ul xglas.eu.
Un răspuns foarte succint ar fi acela că sticla securizată costă mai mult deoarece tehnologia utilizată pentru realizarea ei este una de înalt nivel, iar de aceea este mult mai sigură în exploatare.
La compania Glas Expert, spre exemplu, securizarea termică a sticlei se face în conformitate cu standardele europene EN 12150 și EN 1863, de aceea ea este de o calitate excepțională.
Mai mult decât atât. Specialiștii de aici au reușit producerea de sticlă securizată la o calitate ce a trecut chiar peste condițiile cerute de standardele europene în materie. Mai exact, abaterile de planeitate sunt cu mult mai mici decât cele prevăzute de cele două standarde amintite.
Pentru a reduce riscul de spargere spontane a sticlei securizate datorat prezenței critice date de existența unor cantități, fie și reduse, de sulfură de nichel (NiS), așa cum se întâmplă în sticla obișnuită, se recomandă supunerea sticlei securizate la un tratament termic suplimentar, denumit Heat-Soak Test.
În ce constă acest procedeu? În rezumat, se încălzește și apoi se răcește sticla după anumite curbe de temperatură standardizate. Parametri curbelor de răcire și încălzire sunt controlate electronic cu mare fidelitate. Fiind vorba de un proces distructiv, acest tratament elimină cea mai mare parte a sticlei care ar putea să se spargă ulterior, pe parcursul utilizării acesteia de către beneficiar.
Cele mai citite articole
Utilizări practice ale sticlei temperate
Sticla de siguranță este un material foarte întâlnit în practică în multe locuri. Iată doar cîteva dintre utilizările ei:
– fațade și ferestre din sticlă ale unor clădiri office sau rezidențiale;
– pereți despărțitori din sticlă securizată, folosiți de exemplu la compartimentarea unor birouri de firmă;
– uși batante;
– uși glisante din sticlă, inclusiv pentru interior;
– scări, trepte, balustrade;
– vitrine profesionale din sticlă;
– mobilier din sticlă de grădină rezistent și la temperaturi scăzute;
– rafturi și măsuțe din sticlă;
– cabine de duș etc.