Alege friteuza profesională, în locul prăjirii la tigaia clasică!

De la izbucnirea pandemiei oamenii sunt din ce în ce mai atenți la ceea ce mănâncă, deoarece este un adevărat dezastru ca să te îmbolnăvești în 2020 nu doar de coronavirus, ci și de alte boli care necesită asistență medicală.

Pericolele prăjirii alimentelor în tigaie

În acest sens, una dintre cele mai mari griji pe care oamenii o au se referă inclusiv la alimentele prăjite, mai exact la modul în care anumite alimente comandate, prin modul în care sunt gătite, produc un compus toxic denumit acrilamidă, despre care specialiștii au spus că este cancerigen atunci când se produce o încălzire a sa la temperaturi de peste 120 de grade Celsius vreme ceva mai îndelungată.

Iată un motiv pentru care, în ultima vreme, în unitățile care oferă servicii de alimentație publică găsim în bucătării friteuze profesionale care nu doar că utilizează în timpul prăjirii o cantitate foarte redusă de ulei, dar nici nu lasă produsele respective să băltească în grăsime încinsă, după ce procesul de prăjire efectivă s-a încheiat.

Această preocupare legată de acrilamidă a apărut în anul 2002, când cercetătorii au descoperit că respectiva substanță chimică este potențial cancerigenă și neurotoxică și se referă mai ales la alimentele bogate în carbohidrați care sunt gătite la temperaturi ridicate.

Indiferent de ce cred unii, acrilamida se găsește inclusiv în plăcinte, în boabele de cafea prăjite, în produsele de panificație cu o crustă arsă, respectiv în pâine, cereale, biscuiți, fursecuri, pâine prăjită pentru diverse gustări procesate, cartofi chipsuri, precum și alte alimente prăjite sau coapte.

În urmă cu șapte ani, în 2013, specialiștii nutriționiști și-au sfătuit consumatorii  să reducă drastic aportul de alimente care conțin acrilamidă, menționând, de exemplu, că aproximativ 40% dintre caloriile consumate ca parte a dietei obișnuite americane sunt contaminate cu acest produs secundar toxic.

Cele mai citite articole

În acest sens, decât să se prăjească la tigaie alimente, o friteuză profesională de ultimă generație care utilizează în special căldura și mult mai puțin baia de ulei timp îndelungat, este de dorit a fi folosită în orice bucătărie de restaurant clasic sau de unitate fast food.

Alege friteuze electrice de calitate pentru bucătăria restaurantului tău

Nu există nici o logică pentru a prăji cartofii până când aceștia capătă o culoare maroniu închisă sau negricioasă, în locul unei culori frumoase, auriu-deschise.

Deși unele friteuze cu aer cald utilizează cu până la trei sferturi mai puțin ulei decât metodele tradiționale de prăjire la tigaie clasică, este important a se reține că nu toate uleiurile de gătit sunt la fel, chiar dacă sunt utilizate în cantitate substanțial mai mică decât în trecut.

Acest lucru se întâmplă deoarece majoritatea tipurilor utilizate pentru gătit sunt foarte procesate, iar unele sunt chiar hidrogenate sau parțial hidrogenate, adică sunt doldora de grăsimi trans. Conform specialiștilor, consumul cotidian de grăsimi trans reduce nivelul colesterolului bun, crește riscul de apariție al bolilor de inimă, este asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Fix acele boli de care trebuie să ne ferim în pandemia de Covid-19!

Sub nicio formă nu se folosește ulei de măsline la prăjit și gătit pentru că structura sa  chimică și cantitatea mare de grăsimi nesaturate îl fac susceptibil la deteriorare oxidativă, motiv pentru care se poate folosi doar ulei de măsline presat la rece și ulei de susan în cantități mici în salată.

Având în vedere natura nesănătoasă a alimentelor prăjite, friteuza cu aer cald este bine a se folosi în mod corect, iar timpul de prăjire ar trebui limitat la maxim, cu atât mai mult cu cât astfel și gustul alimentelor va fi unul semnificativ îmbunătățit

La TC Romania Crown Cool se găsesc friteuze profesionale de diferite capacități, cu una sau două cuve care vă vor permite  să preparați mâncare mai sănătoasă pentru clienții dumneavoastră, în așa fel încât aceștia să vă aprecieze preparatele nu doar din punct de vedere gustativ, dar și al faptului că nu conțin substanțe periculoase pentru sănătatea lor.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Rochii casual albe de pe Felamo

Articolul Urmator

Recomandări pentru alegerea celor mai buni pantofi de alergare